Festivalul Ouălor Încondeiate de la Ciocănești 2017

Gust de Romania – Festivalul oualor incondeiate Ciocanesti 2017

În tradiția populară românească, ouăle de Paște sunt considerate un șimbol al regenerării și purificării. Obicei străvechi în tradiția romanească, încondeierea ouălor este un prilej de sănătate și bucurie, care abordează simboluri diverse: soare, luna, cruce, țesături populare, motive folclorice, modele din natură. Ouăle șimbolizează sângele vărsat de Fiul Domnului pentru mântuirea omenirii și miracolul renașterii sale, iar răstignirea și Învierea reprezintă legătura dintre moarte și viață. Oul devine simbol al regenerării, purificării și veșniciei. Se crede că ouăle de Paști sunt purtătoare de puteri miraculoase, vindecă boli și protejează animalele din gospodărie. În prima zi de Paște, copiii se spală pe față cu apă dintr-un vas în care s-a pus dinainte un ou roșu și un ban de argint, pentru ca să fie sănătoși tot anul. Vechimea obiceiului ouălor este doar bănuită. Încondeierea ouălor de Paște este o tradiție străveche, de origine precreștina, practicată în Europa Centrală și estică. Încondeierea ouălor este practicată exclusiv de femei, iar motivele ornamentației ouălor încondeiate se diferențiază dupa localitate și zonă.

Astăzi sunt foloșite mai multe culori la încondeierea ouălor, fiecare având un anume simbol: albul este simbol al purității, roșul semnifică viața (culoarea sângelui), albastrul este culoarea cerului și a apei, iar negrul reprezintă fertilitatea, galbenul reprezintă soarele și aurul, însă liniile pictate pe ouă simbolizează eternitatea.

Culorile vegetale sunt preparate după rețete străvechi, care au la bază o mare varietate de procedee și tehnici, astfel: culoarea roșie se obține din coajă de măr dulce, frunze și flori de măr dulce, flori de sovârf, coajă de macieș etc., albastrul se obține din flori de viorele, galben se obține din coji de ceapă, coajă de lemn padureț, coajă de lemnul câinelui, verdele poate fi obținut din frunze de nuc, floarea-soarelui, negru se obține din coaja verde a nucilor etc.

Tehnica încondeierii ouălor: se spală cu grijă coaja și se șterge cu oțet (degresarea fiind necesară pentru prinderea uniformă a vopselei); se fierb la foc domol așezate culcat în apa vasului și apoi se introduc în baia de vopsea. Cele mai frumoase ouă de Paște sunt ouăle inchistrite, numite impropriu ouă incondeiate. Tehnica uzitată este aceea a păstrării culorii de fond și constă în trasarea pe ou a unor desene cu ajutorul cerii de albine topită și scufundarea succesivă în bîi de culoare (galbenî, roșie și neagrî). Chișita este un bețișor de lemn ce are fixată la unul din capete o pâlnie minusculă confecționată din alamă prin care este petrecut un fir de păr de porc.  La sfârșit, dupa scriere și imbăiere, oul se încălzește puțin și, cu ajutorul unei cârpe, de asemenea ușor încălzită, se îndepărtează straturile de ceară, punându-se în evidență desenul. Dacă dorim ca oul să fie multicolor atunci se cufundă succesiv în culori din ce în ce mai închise, după ce s-au scris motivele cu ceară, tot succesiv. Pentru a îndepărta ceara, se pune oul aproape de o sursa de căldură și se șterge cu o pânză, apoi se unge cu ulei sau grăsime pentru a-i da strălucire.

Comentariile nu sunt permise.