Festivalul Internaţional al Păstrăvului 2014 Ciocăneşti

Gust de România – Festivalul Internaţional al Păstrăvului 2014 Ciocăneşti

Anul acesta s-a desfăşurat ediția a XI a a “Festivalului Național al Păstrăvului “ de la Ciocăneşti, comuna-muzeu ce a fost desemnată “Satul cultural al României în 2014”. Evenimentul a fost inclus în cadrul programului turistic “Pelerin în Bucovina” şi a găzduit mii de turişti, meşteri populari şi grupuri folclorice din toată țara, precum şi pescari şi bucătari.
Programul festivalului a inclus concursuri de pescuit şi gastronomic. Punctul culminant al evenimentului a fost marcat de o veche tradiție: construirea şi lansarea la apă a plutelor şi plimbarea cu plutele pe Bistriț Aurie.

Plutăritul, spun documentele din vechime, se practică in acest loc încă din timpul domniei lui Ştefan cel Mare, cam de pe la 1466. Se povesteşte că plutele porneau primăvara, după dezghețarea apelor şi nu mai pridideau până la prima zăpadă. Lemnul folosit la construirea plutelor era pregătit pe timpul iernii pe munte şi coborât apoi pe jgheaburi, la malul apei. Butucii traşi la mal erau legați în câte două sau trei table (şir de buşteni legați), care formau, ulterior, o plută.
Mulți dintre plutaşii care au străbătut de-a lungul vremii Bistrița, şi-au pierdut viața sau au suferit diferite accidente. Pe cât de frumoasă era această meserie, pe atât era şi de primejdioasă.
Fiecare plută avea câte o cârmă la fiecare capăt şi era condusă în partea din față de un cârmaci iar în spate era stăpânită de un dălcăuş. Cele mai dificile moment erau acelea în care nivelul apei era foarte mare, în special primăvara când se topeau zăpezile.
Festivalul reuneşe şi aduce în prim plan, vechiile tradiții şi obiceiuri, specificul zonei şi obiectivele turistice representative.
Şi cine poate reprezenta mai bine specificul zonei decât Stânele din Suhard?

Punctul de intrare pe traseul care duce la stâne este reprezentat de intersecția dintre drumul European ce merge spre pasul Tihuța şi drumul comunal care ajunge în central comunei Coşna. După ieşirea din comună urmează un drum ce urcă domol, urmărind firul văii. De la intrarea pe valea Pârâului Prislopul, urcuşul devine mai pronunțat. De pe culmea Munților Suhard, unde ne conduce traseul, se poate observa Mânăstirea Sfânta Cruce, iar mai jos, satul Ciocăneşti. Din acest punct traseul se continuă cu o coborâre domoală până pe Plaiul Suhardului, unde se află Stânele din Suhard. Efortul va fi răsplătit cu gustul minunat al produselor specifice şi cu peisaje de poveste.

Pe traseul către stânele din Suhard se află Mânăstirea Sfânta Cruce, un monument monahal ce merită vizitat.
Într-o poiană mirifică, la poalele vârfului Suhard, a fost construită Mânăstirea Ciocăneşti. Este o mânăstire ortodoxă, din lemn pe fundație de piatră şi care desenează, prin forma construcției sale, o cruce.
În anul 1993, cu aprobarea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuților, în jurul mânăstirii, din fosta cabană turistică Recele, a fost construit un schit de călugări, iar în septembrie 1993, Arhiepiscopul Pimen a făcut sfințirea schitului.

Comentariile nu sunt permise.