Festivalul „Ziua Cucilor” – Branesti 2017

Gust de România – Festivalul "ZIUA CUCILOR" – Brăneşti

OBICEIUL CUCILOR DE LA BRANESTI

Are loc la Lasatul Secului de branza, in Ilfov. Venirea primaverii e marcata printr-o serie de ritualuri care au loc in preajma echimoctiului de primavara.

Obiceiul cucilor este o manifestare pupulara traditionala la care participa tot satul. Jocul presupune mascarea tinerilor in cuci si cucoaice, iar satenii sunt loviti cu palma pe umar PENTRU ALUNGAREA RAULUI si PENTRU A AVEA SANATATE.
Obiceiul este de origine tracica dupa unii, greaceasca, dupa altii.
Exista şi ipoteza unei variante româneşti: în Brăneşti, jocul este pus pe seama bulgarilor veniţi în localitate începând cu sfârşitul sec. al XVIII-lea de prin părţile Silistrei şi Cadrilater, unde acest obicei se semnalează în forme asemănătoare.

După sărbătorile de iarnă, odată cu intrarea în postul Sfintelor Paşti, la Lăsata Secului de Brânză, inainte de intrarea in Postul Pastelui, în Brăneşti-Ilfov este un prilej de mare sărbătoare, pentru că în aceste zile au loc o serie de tradiții.
Cucul isi confectoneaza singur costumul barbatesc. Chipul (masca) este o cupola mare si grea, impodobita cu flori viu colorate din hartie creponata, ca o sorcova imensa. Zeci de plete din panglici de hartie atarna in spate. Obrazarul are nasul lung si de el atarna ciucuri sau clopotei, cu pometi conturati si barba din blanita de iepure. Costumul este compus din straie taranesti cu stampila cruciforma si centura de clopotei mici.
Cucoaicele sunt tineri imbracati femeieste, legati cu basma pe cap si cu masca de carton pe fata, isi procura rochiile de la fete cu care au legaturi in dragoste. Sunt incinsi la mijloc cu o curea de acioi-centura de clopotei mari si material de cauciuc. Sunt mai agresive si lovesc mai tare cunoscutii si prietenii pentru a avea sanatate tot anul.

Comentariile nu sunt permise.