Ziua Lemnarului

Plaiuri motesti pline de voie buna la editia a XXI-a a sarbatorii traditionale reprezentative pentru horeni: indeletnicirile dobandite si munca sunt sarbatorite cu mare fast la Horea si Matisesti unde mesteri lemnari priceputi se intrec in prelucrarea lemnului, silvicultorii isi etaleaza produsele, hora moteasca se incinge, parada populara si spectacolele folclorice nu lipsesc. Dar nici „modernele” evenimente, cros-ul la care participa toti,”cu mic cu mare”, pe Trans-Ursoaia (DN R 1 – Albac – Horea – Beliș – Călățele – Huedin)

Sinteza a preocuparilor acestor oameni vrednici, arta mestesugareasca in prelucrarea lemnului este promovata de moti din 1995 incoace, prin leit-motivul de sarbatoare traditionala. An de an se organizeaza la Targ concursul „cel mai bun lemnar” în cadrul căruia meșterii lemnari isi dezvaluie talentul în arta lemnului prin aruncarea cu toporul, cioplitul de grinzi, tăiatul cu custura, fierăstrăul şi securea, ridicarea buşteanului de peste 400 de kg”, Muzeul Etnografic al Lemnarilor. Si nu lipsec din targ balmosul si placintele motesti !
Prin Targul Lemnarilor din Muntii Apuseni promovam traditia spiritului motesc si continuam trainicia si statornicia motilor , fauritori si aparatori de principii si virtuti”- Corneliu Olar, primar Horea, ALBA.

Gust de Romania – Ziua Lemnarului Horea

Comentariile nu sunt permise.