Evenimente

FESTIVALUL CUCILOR  DIN BRANESTI

Intr-un sat cu peste 10 000  locuitori, cat are Branesti din Ilfov, Festivalul Cucilor aduna oameni din Romania si tarile vecine la o ceremonie care are loc in prima zi dupa Lasatul Secului pentru Paste si este menita  a ‘fertiliza si purifica’ spatiul prin ‘practica magica a batutului ritual cu opinca, implinita de feciori si barbati tineri mascati’.

Manifestarile de la Branesti au debutat duminica. Grupul de datini si obiceiuri CUCII DIN BRANESTI a prezentat la Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti”” din Bucuresti acest obicei, iar la Caminul Cultural din Branesti s-a deschis Targul Micilor Mesteri Populari ai Festivalului Cucilor. La Caminul Cultural a fost sustinut un mic spectacol artistic al elevilor.

Ziua de luni a fost cea mai plina. Ea a debutat cu un colocviu desfasurat la Casa Corpului Didactic la care au fost invitati sa participle cuci vechi si noi, autohtoni si invitati din alte zone reprezentative ale tarii si din strainatate.

La Ziua Cucilor desfasurata sub deviza FOLCLOR FARA FRONTIERE au fost prezenti grupuri de mascati din diferite regiuni ale tarii: 15 echipe, 7 din Branesti, 5 din tara si 3 din strainatate au defilat, intr-un drum al cucilor, pe strazile neincapatoare si le-au umplut de zarva clopotelor.

Din Branesti au fot prezenti: „Cu­culeții” Grădiniței „Rița Găr­gărița” (dir. Mariana Grigore), „Cucii” Șc. gimn. nr. 1 (dir. Nicoleta Țone), ai Lic. teoretic „Traian Lalescu” (dir. Dan Dumitru Nicolau), Colegiului Silvic „Theodor Pietraru” (dir. Mihai Cristescu), Lic. tehnologic „Cezar Nicolau” (dir. Marinela Culea), grupul „Sedeanka” (coord. de Ștefan Arsene).

Oaspeți au fost „Cucii” Ansamblului Folcloric „Ghiocelul”, al Palatului Copiilor, din Călărași (dir. Lavilnia Vasile); cei din Lipnița, jud. Constanța (coord. ing. Florin Crăciun); „Fășangii” din Ce­tea, jud. Alba (coord. Ionel Sârbu); „Brezoaiele” din Domnești, re­prezentați de vicele Ște­fan Costel și coord. Doina Scripa; „Mascații” din Păunești (coord. Marin Chiriac).

Din străinătate, la această ediție au venit „Amazoanele”, din Sabac, Serbia (coord. Alexandar Kovacevik – „Civijanski carnival”). Din Bulgaria, au luat parte  grupul „Survakarilor Vitanovtzi” (coord. Pârvan Simov) și „Kukerii”, din Kalipetrovo.

Seara, festivitatile s-au mutat la scena : un recital folcloric a completat atmosfera.

Au urcat pe scena Ansamblul Profesionist  ”Doina Oltului”, condus de Ion Creteanu, Maria Carneci, Irina Loghin.

La marea parada cu alaiuri si cete de mascati au fost prezenti mii de oameni. Ziua Cucilor s-a transformat intr-un festival international care a facut din Branesti, pentru o zi, un leit-motiv de sarbatoare traditionala, de reainviere a traditiilor populare la schimbarea anotimpurilor. Obiceiul ritualic al sosirii cucilor a facut din     Branesti un Carnaval plin de stralucire , de larma, energie si vitalitate.

Organizatorii festivalului

Primaria Branesti, Consiliul Local și Asociația Culturală Brănești , Consiliul Județean Ilfov (CJI), Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Inspectoratului Școlar  Ilfov, Casa Corpului Didactic a județului (CCD), Liceele si scolile din comuna, profesori, educatori, elevi.

Comentariile nu sunt permise.