Ziua Cucilor – Brăneşti, Ilfov 2017

„Vom duce datinile mai departe, pentru a lăsa noul să fie mai aproape de noi”

URALIA

Focul, simbol al renaşterii ! Tot în seara de Lăsatul Secului are loc Uralia.  Obiceiul este păstrat la oraş, dar mai ales la ţară, în satele şi comunele din Bărăgan. În dreptul fiecărei gospodării, copii şi tineri aprind focuri mari din cauciuc, în faţa caselor şi spun următorul text :  „Uralia pe cuptor/A murit nenea Anton”. Femeile aduc celor din preajma focului gogoşi, colăcei şi ouă fierte în ideea ca în anul acela să aibă parte de pui. Se crede că prin aceste practici, oamenii se curăţă de duhurile rele.

“Este un obicei care se practică în ziua de Lăsata Secului. În timp ce în această seară în case se petrece, pe străzi, copiii şi tinerii aprind focuri mari, în jurul cărora se strâng cete-cete, între care se stabileşte un dialog satiric similar „strigării peste sat“ din alte zone, batjocorindu-se acele fete bătrâne şi flăcăii care nu au avut curajul să întemeieze familii” . Focul, simbol al purităţii şi al primenirii, al arderii resturilor iernii şi naşterii primăverii s-a făcut diferit de-a lungul timpului. „La sfârşitul secolului al XIX-lea se lega de cumpăna puţului câte o dihoniţă de păcură, o aprindeau şi lăsau găleata în puţ, ca astfel dihoniţa aprinsă să rămână suspendată în aer până se consumă”, scrie Simion Florea-Marian în lucrarea „Sărbătorile la români”. Cuci cu măşti de carton “În Dobrogea şi satele din şesul Dunării şi din jurul Bucureştiului, la Lăsata Secului se mai fac şi astăzi Cucii. Obiceiul Cucilor este un joc de carnaval cu măşti. În el regăsim importante reminiscenţe de rit agrar, legate de începutul anului nou de primăvară”, explică Doina Işfanoni, cercetător ştiinţific .La Branesti chiar se  organizează un festival al Cucilor în fiecare an.

OBICEIUL CUCILOR

Lasata Secului reinvie traditiile populare pastrate cu sfintenie in timp si e o treapta pregatitoare inainte de Smerenia Marelui Post. In Bobrogea si in satele din sesul Dunarii si din jurul Bucurestiului, la Lasata Secului mai vin- si astazi- cucii. Sarbatoare preluata din vechime, Ziua Cucilor are legatura cu Zeitatile pagane si cu venirea primaverii.

Tinerii se mascheaza in cuci si cucoaice si lovesc satenii cu palma peste umar pentru alungarea raului si pentru sanatate. Costumele sunt pregatite cu mult timp inainte. Cucul are o masca numita CHIP, cu o CUPOLA impodobita cu sute de flori viu-colorate din hartie creponata, ca o sorcova, cu plete din panglii de hartie, OBRAZARUL de care atarna ciucuri sau clopotei si BARBA din blanita de iepure, o centura de clopotei mari si dubli-ACIOI- si un pamatuf. Cucoaicele lovesc mai tare cunoscutii si prietenii pentru a avea sanatate tot anul.

“”Nu-ti dau decat o opinca sa nu te mai prinda frigurile”, rostesc mascatii  care tin in mana cate o bucata de cauciuc si-i lovesc pe spate pe cei pe care-I intalnesc. In vechiul obicei, in loc de cauciuc, cucii aveau o funie la capatul careia era legata o opinca si la brau un saculet cu cenusa  care se arunca peste fetele tinere. Batranii spun ca daca ai apuncat sa te faci cuc un an, e musai sa te faci inca doi, in total trei, ca sa nu devii drac.

Desii cucii formeaza majoritatea covasitoare a mascatilor in alai se regasesc  si alte personaje din mitologia romaneasca sau viata cotidiana.

Exista cateva ipoteze legate de jocul cucilor . Unii ii atribuie origine traca, cu doua variante: una nord-dunareana, jocul cucilor, alta de la sud de Dunare: jocul kukerilor. Altii cred ca jocul cucilor sau al kukerilor din Bulgaria sunt preluate  de la greci si traci. Cucii si kukerii ar avea la origine jocul kuklei sau al omului travestit, specific grecilor din Tracia.

Pe masa oamenilor care sunt colindati de cuci se aseaza niste oglinzi care simbolizeaza astrele majore, adica soarele si luna. Cucul este in simbolistica populara vestitorul vremii calde. El da desteptarea si anunta o zi frumoasa sau una urata, dupa cum canta. Daca acesta canta intrerupt, ziua va fi bunicica. Daca pasarea canta lent si fara intrerupere, se anunta ceva grav. Daca, dimpotriva, canta puternic si armonios, cu mici intreruperi, va fi o zi frumoasa.

Se spune ca in prima zi dupa Lasata Secului (Lunea curata) femeile nu au voie sa lucreze nimic in afara de spalatul vaselor pe care le arunca apoi, simbolic, in podul caselor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *