OBICEIUL CUCILOR DE LA BRANESTI

Are loc la Lăsatul Secului de brânză, în Ilfov. Venirea primăverii e marcată printr-o serie de ritualuri care au loc in preajma echinocţiului de primăvară.

Obiceiul cucilor este o manifestare pupulara traditionala la care participa tot satul. Jocul presupune mascarea tinerilor in cuci si cucoaice, iar satenii syunt loviti cu palma pe umar PENTRU ALUNGAREA RAULUI si PENTRU A AVEA SANATATE. Originea obiceiului este traca dupa unii, greaceasca, dupa altii.
Exista şi ipoteza unei variante româneşti: în Brăneşti jocul este pus pe seama bulgarilor veniţi în localitate începând cu sfârşitul sec. al XVIII-lea de prin părţile Silistrei şi Cadrilater, unde acest obicei se semnalează în forme asemănătoare.

După sărbătorile de iarnă, odată cu intrarea în postul Sfintelor Paşti, la Lăsata Secului de Brânză, inainte de intrarea in Postul Pastelui, în Brăneşti-Ilfov este un prilej de mare sărbătoare, pentru că în aceste zile au loc o serie de tradiții.
Cucul isi confectoneaza singur costumul barbatesc. Chipul( maca) este o cupola mare si grea, impodobia cu lori viu colorate din hartie creponaa, ca o sorcova imensa. Zeci de plete din anglici de gartie atarna in spate. Obrazarul are nasul lung si de el atarna ciucuri sau clopotei, cu pometi conturati si barba din blanita de iepure. Costumul este compus din straie taranesti cu stampila cruciforma si centura de clipotei mici.
Culoaicele sunt tineri imbracati femeieste, legati cu bsma pe cap si cu masca de carton pe fata, isi procura rochiile de la fete cu care au legaturi in dragoste. Sunt incinsi la mijloc cu o cure de acioi-centura de clopotei mari si material de cauciuc. Sunt mai agresive si lovesc mai tare cunoscutii si prietenii pentru a avea sanatate tot anul.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *